Radionica za inspekciju i upravu u oblasti zaštite životne sredine

U ponedeljak 26. jula, u hotelu Srem u Sremskoj Mitrovici, održana je radionica za inspekciju i upravu u oblasti zaštite životne sredine u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“, koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina.

Cilj radionice je bio podizanje kapaciteta inspekcije i organa uprave u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Na radionici je  prezentovan zakonodavni okvir i postupanje inspekcije za zaštitu životne sredine u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Pavle Rajkov,  v.d. pomoćnika Pokrajinskog sekretara u Sektoru za inspekcijske poslove u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine otvorio je radionicu i istakao značaj razmene iskustava i podizanja nivoa znanja u cilju rešavanja problema u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama i unapređenja rada inspekcije.

Koordinatorka projekta i savetnica za čistiju proizvodnju i održivi razvoj u u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Tatjana Đurić navela je da je opšti cilj projekta poboljšanje održivog planiranja zaštite životne sredine i promocija biodiverziteta poboljšanjem javne službe u vezi sa čvrstim otpadom i upravljanjem otpadnim vodama. Istakla je glavne aktivnosti koje treba da doprinesu ovom cilju i unapređenju rada inspekcije, a to su: objavljivanje preporuke za reviziju inspekcijskih procedura u oblasti  upravljanja otpadom i otpadnim vodama, stručni seminar, kupovina nove opreme, praktična obuka za ekološke inspektore i potpisivanje protokola o saradnji.

Načelnik Odeljenju za kontrolu industrijskih objekata Sektora za inspekcijske poslove u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Milka Stojanović govorila je o inspekcijskom nadzoru, sadržini, vrsti, oblicima i postupku inspekcijskog nadzora.

Samostalni savetnik za inspekcijske poslove u Odeljenju za kontrolu industrijskih objekata u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Snežana Dumančić izjavila je da je neophodna dopuna Zakonske regulative u pojedinim segmentima i češći zajednički nadzori sa drugim inspekcijskim službama.

Savetnik za inspekcijske poslove u Odeljenju za kontrolu industrijskih objekata Ljiljana Bajević navela je da neadekvatno upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih problema sa aspekta zaštite životne sredine Srbije i istakla probleme i predloge za unapređenje rada inspekcije.

Ovom događaju su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Uprave za inspekcijske poslove iz Republike Srpske, Inspektorata, Instituta za zaštitu i ekologiju iz Banja Luke, predstavnici partnerskih institucija, predstavnici lokalnih samouparava, javnih i naučnih institucija i drugi.

Vest preuzeta sa sajta Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine: http://www.ekourbapv.vojvodina.gov.rs/

1/26/2022 8:57:01 AM