Održan okrugli sto za administraciju u oblasti zaštite životne sredine

U petak, 18. juna 2021. godine, sa početkom u 11 časova u hotelu „Srem“ u Sremskoj Mitrovici, održan je Okrugli sto za administraciju u oblasti zaštite životne sredine u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“, koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina.
Okrugli sto za administraciju u oblasti zaštite životne namenjen je podizanju kapaciteta administracije u oblasti zaštite živote sredini, uz učešće eksperta. Na okruglom stolu je prezentovan zakonodavni okvir, kao i postupak izdavanja dozvola u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, što je doprinelo razmeni iskustava u navedenoj oblasti i boljem razumevanju sa ciljem njegovog poboljšanja u budućnosti.
Pavle Rajkov, v. d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za inspekcijske poslove, pozdravio je učesnike skupa i izjavio da je projekat „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“ izuzetno važan za AP Vojvodinu, jer doprinosi povećanju efikasnosti javnih usluga u oblasti upravljanja otpadom i otpadnih voda. Dodao je i da će inspekcija pored novih stečenih znanja i iskustava, biti bolje tehnički opremljena mobilnom laboratorijom za brzu detekciju supstanci koje su nedozvoljene i opasne, uz svu prateću kompjutersku opremu potrebnu za analizu uzroka zagađenja.
Nakon pozdravnih obraćanja aktivnosti u okviru projekta prezentovala je mr Tatjane Đurić, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i koordinatora projekta. Nakon toga usledila je prezentacija zakonodavstva u oblasti upravaljanja otpadom i industrijskog zagađenja koje je predstavila Svetlana Marušić, viši savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, savetnik za industrijsko zagađenje u projektu, Olivere Simić, saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i adinistratora projekta, prezentovala je postupak izdavanja dozvola za upravljanje otpadom, a Tamare Orlović, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i savetnik za otpad i izdavanje dozvola za upravljanje otpadom u projektu prezentovala je postupak izdavanja integrisanih dozvola.
Zakonodavni okvir i postupak izdavanja ekoloških dozvola i izdavanje dozvola za upravljanje otpadom u Republici Srpskoj predstavili su projektni partneri iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju iz Banja Luke
Ovom događaju su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Uprave za inspekcijske poslove iz Republike Srpske, Inspektorata, predstavnici partnerskih institucija, predstavnici lokalnih samouparava, javnih i naučnih institucija i drugi.

 

Vest preuzeta sa sajta Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine: http://www.ekourbapv.vojvodina.gov.rs

1/25/2022 1:31:21 PM